mercredi 10 mai 2006

Als buitenlander in Frankrijk komen wonen...Si tu n'aimes pas la France tu la quittes...



Op aanvraag van Mike heb ik mezelf vanavond in een stukje politiek verdiept, moet toegeven dat ik even wat moest opzoeken want wist ook niet alles van dit wetsontwerp af maar heb geprobeerd het zo duidelijk mogelijk samen te vatten.

De Franse minister van Binnenlandse zaken, Nicolas Sarkozy, heeft 29 maart jl. een wetsontwerp ingediend betreffende de immigratie. Het gaat om de stroom van volksverhuizingen te beheersen. Na onderzoek, en vergeleken met de andere Europese landen, is gebleken dat 8 van de 9 personen om familiale redenen naar Frankrijk willen immigreren en maar 1 om économische redenen, dit wetsontwerp is om de boel weer in evenwicht te brengen.

Men komt niet Frankrijk meer binnen zonder een “long term” visa, zonder dit visa kan men geen “carte de séjour” (verblijfsvergunning) krijgen. Ook de automatische afgifte van een “carte de séjour” aan buitenlanders die reeds meer dan 10 jaar illegaal in Frankrijk zijn is afgeschaft. Als men voor de eerste keer in Frankrijk komt en zich daar wilt vestigen zal men een “ontvangst en integratie contract” moeten tekenen.
De buitenlander krijgt dan een opleiding over Franse burgerdeugd (zeg je dat zo, sorry ?) en een opleiding franse taal. Pas dan kan men op drie voorwaarden een “carte de séjour” krijgen, dwz, totaal respect voor de Franse Republiek en zijn principes, het effectieve respect en de principes, en een goede franse taalkennis.

Buitenlanders waarvan de personaliteit en het talent een voordeel zouden zijn voor de ontwikkeling en uitstraling van Frankrijk krijgen een “carte de séjour” wat 3 jaar geldig zal zijn.
Soepele verblijfsvergunningen voor studenten waar van het geboorteland hun project heeft goedgekeurd voor aankomst in Frankrijk.

Wat families betreft, een verblijfsvergunning kan aangevraagd worden, voor visites en langdurig verblijf van familie, pas na 18 maanden ipv 1 jaar voorheen, en de aanvrager moet aantonen dat hij/zij minstens het minimum loon verdient (en van werksalaris, niet van uitkeringen.)
Men kan pas een “carte de séjour”(verblijfsvergunning) krijgen na minimum 3 jaar getrouwd geweest te zijn met een fransman of Française, dit om de “gemak”huwelijken tegen te gaan.

Als buitenlandse in Frankrijk, al bijna 30 jaar, ben ik natuurlijk voor zover ingeburgerd dat ik het hier mee eens kan zijn, alhoewel ik zelf ook een carte de séjour heb, en moet die iedere tien jaar vernieuwen. De buitenlanders waar “men” last van heeft is in ieder land het zelfde, degene die van uitkeringen leven en illegaal de hele familie daar van mee laten profiteren, zelfs het geld naar hun geboorteland sturen want daar hebben ze ook nog tien vrouwen en 25 kinderen…, terwijl wij ons kapot werken om de "rode" pot van de “sécurité sociale” maar weer af te lossen.

Dit debat ga ik niet graag aan, maar zou het heerlijk vinden om eens een politicus te ontmoeten die zich aan z’n woord houdt na de verkiezingen. Er zouden een boel zaken kunnen veranderen zo, er is zeker iets aan te doen.

Als buitenlander hebben wij geen stemrecht in Frankrijk en daar ben ik het wel mee eens want ook dat zou een vreselijke zaak zijn dat zomaar iedereen na afgifte van een verblijfsvergunning mag gaan stemmen. Ze zouden het stemrecht kunnen geven na tien jaar (aangetoond) werk en belasting betaald te hebben want nogmaals, ik heb vandaag, na zo'n lange tijd trouwe woon en werk periode, toch wel iets te melden in die stemdoos.
Ook daar zijn ze mee bezig, het is ongelooflijk hoe druk ze het ineens hebben, een jaar voor de verkiezingen, lijkt wel of alles opzij geschoven wordt en alleen dat is nog maar belangrijk. Alle oude koeien worden uit sloten gehaald, en ze schieten op alles wat maar beweegt, iedereen heeft ineens fraude gepleegd, andere hebben illegale bankrekeningen in weet ik wat voor landen, (Chirac heeft 300 miljoen franse franken in Japan wordt er gezegd !) er worden anonieme brieven verstuurd met allerlei onthullingen, maar het land regeren, nee, daar hebben we even geen tijd voor. En de vakbonden en studenten maar staken !
Ze hebben het presidentschap al verminderd naar 5 jaar (van 7), dus nu is het nog maar 4 jaar regeren en 1 jaar voorbereiden (in Amerika is dat helemaal erg), ik vind het wel jammer, ik vond die 7 jaar niet zo gek, dan kan je tenminste echt iets veranderen in een land.


Dit is wat ik vanavond bij Mike schreef (als comment) : Het is te hopen dat Sarkozy er door komt anders krijgen we kwijlende Ségolène Royale, de socialiste die haar eigen man (François Hollande) aan het vertrappen is (en gelijk heeft ze, want diè man is toch een ***).
Chirac z'n tijd is voorbij, het is jammer dat het voor de Villepin zo moeilijk wordt gemaakt met allerlei rotklusjes zoals die vreselijke stakingen die we hadden (studenten) want de fransen vergeten dat deze man een uitstekende minister van buitenlandse zaken was op het moment dat Frankrijk, hij dus, "nee" tegen de oorlog van Irak zei !
Hij heeft dat vreselijk goed verdedigd indertijd en, nogmaals, jammer dat de fransen zo'n slecht geheugen hebben.
Ik kan me nog herinneren dat ik tegen mezelf zei dat ik dat een goede vent vond (niet alleen ziet hij er goed uit maar hij heeft wel charisma en vooral toen) Nu wordt hij als Premier zo'n beetje van de baan geschoven, misschien wordt Sarko nog wel Premier, het is niet te hopen, zou niet goed zijn juist voor de verkiezingen.

6 Comments:

At 11/05/2006 00:52, Blogger Michael van Eekeren said...

Lieve Sien, hartelijk dank voor deze info en de vertaling. Het klinkt behoorlijk pittig allemaal en ik hoop dat ik geen spijt krijg dat we ons niet eerder hier hebben ingeschreven. Het klinkt allemaal heel vertrouwd in die zin dat wij met dit soort maatregelen al aan de slag zijn sinds 2002. Na de moord op Fortuyn was er behoorlijk veel steun voor dit soort maatregelen. Ik vind het terecht dat je als land dit soort maatregelen neemt. Misschien moet ik nu over een tijdje ook een inburgeringscursus volgen.
Gek eigenlijk je zou denken dat Sarkozy in Nederland geweest is om te kijken hoe wij het doen, want de gelijkenis is zeer groot. Heeft ie waarschijnlijk verkenners voor.

 
At 11/05/2006 08:31, Blogger Sien said...

Jij komt er zo in, jij hebt personaliteit en talent, je zult niet alleen Nederland laten uitstralen maar ook Frankrijk !
(En je frans is toch al heel goed, je leest zelf de dvvg Figaro...)

 
At 11/05/2006 14:11, Blogger TwigtSenior said...

@sien, wat een geslijm voor je buuvje zeg.

Ik vraag me af of er nog iets terecht komt van die (ooit verheven) europese gedachte, die van vrij verkeer van personen enzo. Er werd zo fijn europees gepromoot dat je dan leuk in italie en zo kon gaan wonen als je daar zin had. Dus al die maatregelen zijn volgens mij in strijd met europese regels (als ze gelden voor europeanen, tenminste) of niet? Hoe zit het nu eigenlijk...

 
At 11/05/2006 15:02, Blogger Sien said...

Wij zijn de gehele dag geconfronteerd met administratieve toestanden voor onze buitenandse klanten, betreffende auto-import of verblijfvergunningen of andere zaken, je wilt niet weten wat een gedoe dat is en wat er allemaal gewoon weg NIET lukt terwijl je dan voor een Europeaan bezig bent, dus zoals jij (John) zegt, alles is tegenstrijdig, wij roepen de hele dag VIVE L'EUROPE want niets is veranderd, niets is makkelijker dan vroeger, bijna zou je zeggen dat het nog ingewikkelder is !

 
At 11/05/2006 17:11, Blogger Michael van Eekeren said...

@John, Sien slijmt helemaal niet, ze spreekt gewoon de waarheid. Ben je jaloers? Maar zonder dollen: de vraag is inderdaad of het binnen Europa ook gaat gelden. Tot nu toe gaat alles in ieder geval heel makkelijk voor ons om hier te wonen. Nog geen gedoe.

 
At 11/05/2006 17:20, Blogger Sien said...

Jongens, jongens, please...
Natuurlijk nog geen gedoe, ze weten niet eens dat je hier woont behalve de school dan, wacht maar tot je een keer aangehouden wordt met je nederlandse autootje. Nee maak maar grapjes, in principe hoeven jullie geen aangifte te doen, je bent toch nog in NL ingeschreven ? Wel als je hier gaat werken, dat is anders.

 

Enregistrer un commentaire

<< Home